Lenny.cka

15. srp 20202 min

Recenze: Hledání Aljašky

Dnes již světově proslulý spisovatel John Green se proslavil jeho prvotinou a to Hledáním Aljašky. Je vůbec mezi námi někdo, kdo by jeho jméno neznal?

John Green za napsání své prvotiny Hledání Aljašky z roku 2005 obdržel Printzovu cenu a dílo bylo Americkou knihovnickou asociací zařazeno mezi 10 nejlepších knih pro mládež. Postupem času se stal autor nejen známým spisovatelem, ale i vloggerem na YouTubu, kde spolu s bratrem natáčeli videa o historii, literatuře a vědě. Ovlivňoval především mládež a díky tomu se stal v roce 2014 podle časopisu Times jedním ze 100 nejvlivnějších lidí světa. Kniha, kterou John Green doporučí a okomentuje a je to zvěčněno na její obálce, nabude okamžitě na hodnotě a mezi blogery se tomu říká tzv. efekt Johna Greena, protože přeci jestli to doporučí Green, tak to musí být asi dobrý, že?

Anotace:

Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní... Živý, naléhavý a nekonečně dojemný příběh.

"Člověk myslí, že umí chodit po vodě, jenže pak se ukáže, že má jen načuráno v botách."

"Vy všichni kouříte, protože si to užíváte. Já kouřím, abych umřela."

"Jak se kdy dostanu z tohohle labyrintu?"

"Občas člověk některou bitvu prohraje. Ale nekázeň nakonec v každý válce zvítězí."

Hledání Aljašky byla jedna z mála knih, které dosud četla moje sestra dřív než já a kterou si nesmírně oblíbila. Když v roce 2018 vyšel seriál na motivy této knihy a my ho následně objevily až teď na HBO GO, shlédli jsme ho, protože kniha se nám oběma moc líbila a mohly bychom ji jen doporučit. Líbí se mi, že každá postava je originální a neřídí se pravidly dnešního studentského světa, nesnaží se být perfektní, ale jsou takoví jací jsou. Žijí svůj život plnými doušky. Na seriálu mohu ocenit to, že tvůrci zapojili i ostatní lidské rasy kromě bílých. Kdyby tenkrát věděli, co se teď ve světě bude dít...

Knížku jsem měla zařazenou ve Čtenářské výzvě 2017 na Databázi knih pod tématem:

18. Kniha se jménem v názvu

Hodnocení: 4/5

0