Lenny.cka

10. lis 20202 min

Recenze: Severská mytologie

Milujete severské země a rádi byste se dozvěděli o nich více? Všichni už známe řeckou a římskou mytologii, ale co takhle nahlédnout do té severské?


Nevím jak Vás, ale mě to celý život táhne do Norska, Švédska, Finska, Dánska a na Island. Sice jsem už v Norsku, Švédsku a v Dánsku byla, ale pořád mám chuť se tam vrátit a procházet se tamní přírodou a čistými, nádhernými městy. Všechno je tam ale téměř spjato s jejich mytologií. V přírodě můžeme najít tolik příběhů, díky nimž v nich lidé vybudovali monumenty, ke kterým dojíždějí. Traduje se, že když si v Severských zemích uděláte z kamínků trolíka, ještě jednou se do těchto zemí vrátíte, proto jejich hojně navštěvovaná místa turisty, jsou poseta tisíci trolíků. Ale teď zpět ke knize.

Kniha Severská mytologie od celosvětově známého autora Neila Gaimana se mi dostala do rukou v podobě audioknihy a byla nesmírně zajímavá, pokud by Vás zajímala právě tato tajuplná mytologie, tak níže je anotace a můžete se nechat do ní nalákat.

Anotace:

Jak získal Thor své proslavené kladivo Mjölnir? Kolik světů spojuje vždyzelený jasan Yggdrasil? Kdo postavil zeď kolem Ásgardu a co bude následovat po konci světa zvaném Ragnarök? Severská mytologie převyprávěná Neilem Gaimanem nejenže odpovídá na všechny tyto otázky, ale navíc je váže do souvislého, obšírného vyprávění, v němž ožívají bohové i obři, medovina teče proudem, vlci mluví a jabloně rodí jablka nesmrtelnosti. Naprosto nepostradatelná kniha pro všechny milovníky severských mýtů, seriálu Američtí bohové i tvorby Neila Gaimana obecně.

Jak jsem již řekla, miluji severské země a jejich kulturu, takže jsem se šíleně těšila na tuto knihu a nemohlo to dopadnou lépe. Byla jsem z ní naprosto nadšená. Vyhovoval mi hlas pana Soukupa, který se k této knize hodil. Mám ho spjatého i s hlasem řeckého boha Dia ve filmu Souboj titánů, takže k té mytologii bezvýhradně podle mě patří a nedokázala bych si představit tuto knihu převyprávěnou od jiného dabéra.

Autor tradiční příběhy perfektně převyprávěl a nemám k tomu co dodat.

Miluju Sever a miluju tamní mytologii, opravdu!

Knížku jsem měla zařazenou ve Čtenářské výzvě 2019 na Databázi knih pod tématem:

14. Kniha o vašem oblíbeném místě, zemi

Hodnocení: 5/5

    0