top of page
  • Obrázek autoraLenny.cka

Recenze: Růže bílá, černý les

Irský spisovatel Eion Dempsey napsal teprve dvě knihy a obě se staly hitem knižního světa. Jedním dílem autora je právě kniha Růže bílá, černý les, která je plná lásky proti Říši.


Je to opět další knížka z období druhé světové války, která tentokráte není o Osvětimi či národech napadených Říší, jak jsme zvyklí. Jde právě o příběh lidí žijících uvnitř, kteří se snaží bojovat za spravedlnost a svobodu, zkrátka proti nacistickému režimu.


Kniha vyšla v roce 2018, ale do našich rukou se nám mohla dostat až o rok později. Zajímavé na dílech autora je to, že vlastně u nás v Česku se jeví jako Dempseyho prvotina právě Růže bílá, černý les, kdežto jeho první dílo je z roku 2014, a tím je Najdi Rebeccu. Ta se k nám dostala teprve až letos na jaře. Mimochodem autor vydal 1.1.2020 další knihu Toward the Midnight Sun.


Anotace:

Píše se rok 1943. V letech před Hitlerovým vzestupem k moci byl domek Gerberových plný smíchu. Ale to je minulost. Franka je nyní sama, otec i bratr jsou ztraceni ve víru války a ona sama nemá důvod žít. Pak však v lese objeví tělo parašutisty v uniformě Luftwaffe. Rozhodne se neznámému pomoci, ale brzy zjistí, že není tím, za koho se vydává. Dokáží k sobě najít cestu a důvěru, když je proti nim gestapo i sama příroda?


"Kde pálí knihy, tam budou nakonec pálit i lidi."


Příběh Franky a parašutisty mě zcela pohltil, příjemná byla i změna číst příběh o Němcích bojujících uvnitř Říše, i když věděli, že kdyby je odhalilo gestapo, byli by popraveni. Neustále z tohoto období čteme knihy s motivem Židů, holokaustu a utrpení v koncentračních táborech. Jsou to věci, které bychom si měli rozhodně připomínat, ale musíme otevřít pořádně oči, abychom viděli i příběhy, které se týkali samotných Němců nebo Poláků a Litevců, o kterých píše Ruta Sepetysová v dílech V šedých tónech a Sůl moře. Takže za mě mohu jen a jen doporučit.

Knížku jsem měla zařazenou ve Čtenářské výzvě 2020 na Databázi knih pod tématem:

10. Kniha autora, od kterého jste ještě nic nečetli

Hodnocení: 5/5


Více o autorovi: Eoin Dempsey


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page