top of page
  • Obrázek autoraLenny.cka

Recenze: Jana Eyrová

Klasická anglická literatura aneb co číst k maturitě. Není povinná četba jako povinná četba, Jana Eyrová je jedna z knih, u které nebudete vnímat, že čtete z povinnosti.

Asi všichni známe z hodin literatury díla sester Brontëových nebo vlastně v té době díla bratrů Bellových, že?


Charlotte Brontëová vydávala své knihy pod mužským pseudonymem Currer Bell, protože v té době to měly ženy spisovatelky těžké.


Jana Eyrová se stala nadčasovou a pokrokovou literaturou, která byla pochopena až později. Kniha se však přes všechna úskalí dočkala úspěchů a stala se tak jedním z největších klenotů klasické světové lieratury vůbec. Důkazem je i několik ať filmových, televizních tak i muzikálových adaptací.


Anotace:

Jana nepoznala rodičovskou lásku, krutí příbuzní ji umístili do sirotčince. Tam dívka žila v nuzných podmínkách, ale získala vzdělání. Jakmile dostane práci vychovatelky na panství pana Rochestra, svitne jí naděje na lepší život. Majitel působí sice jako nerudný a zatrpklý, ale vyučovat malou Adélku Janu baví, proto se rozhodne zůstat. Jenže dům skrývá mnohá tajemství a hrozby. Podivné rány, zoufalé výkřiky a strašidelný smích, které Jana v noci slýchá, rozhodně nejsou jen výplody fantazie.


Ano, i já si knihu zařadila do maturitní četby a doporučila jsem ji i vlastní sestře, kterou tato zkouška čeká už toto jaro, protože ...

Kniha se mi neskutečně dobře četla a stránky mi mizely doslova pod očima. Líbí se mi na tom všem to, že to není klasická romantická kniha, ale je i z části i realistická, což tomu dodalo své kouzlo, jakoby autorka chtěla sundat růžové brýle celému světu a poukázat na to, že nikoho ty happy stories už tolik neberou a že na prince na bílém koni už čtenáři nechtějí.

Co se týče obálky ... tento nový přebal je naprostý skvost! Tato kniha se ve výlohách musí prodávat už jen očima a třeba tak pobídne dnešní čtenáře k četbě klasické literatury.

Tato kniha si zaslouží být přečtená každým čtenářem!

Knížku jsem měla zařazenou ve Čtenářské výzvě 2018 na Databázi knih pod tématem:

16. Poslední kniha již nežijícího autora


Hodnocení: 5/5

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page