top of page
  • Obrázek autoraLenny.cka

Recenze: Mengeleho děvče

Příběh skutečné hrdinky Violy Sternové, která si prošla čtyřmi koncentračními tábory a byly na ní prováděné pokusy, by si měl přečíst rozhodně každý!

Mengeleho děvče je kniha podle skutečné události, jejíž autorka Veronika Homolová Tóthová byla pouhou redaktorkou se zaměřením na příběhy z druhé světové války a převyprávěla tak v roce 2017 srdcervoucí příběh již zesnulé ženy Violy Stern Fisherové, která si doslova prošla peklem.


„Každý večer, když myslím na své milované, kteří už nežijí, se ptám sama sebe: Jak jsi to mohla přežít? Sama nevím. Bylo to opravdu jen o štěstí a o náhodě.“


- V. Stern Fisherová



Kniha se čte opravdu velmi dobře, jak v čeština, tak v originále. Jsou v ní popsané veškeré krutosti, které museli Židé zažívat za doby, kdy je nenáviděli vlastní sousedé a celý národ.


Anotace:

Skutečné osudy mladé židovské Slovenky, která byla svědkem nejhorších osvětimských hrůz. Kniha popisuje její život v prvorepublikovém Lučenci, anexi Maďarskem a stále se zhoršující situaci Židů. Nakonec je Viola se svou rodinou poslána na transport. Na rozdíl od jejích příbuzných si jí všimne nechvalně známý dr. Mengele a Viola se stává jedním z jeho „děvčat“ – skupiny žen a dívek, na kterých byly prováděny nejrůznější experimenty. Její vítězství nakonec nespočívá „pouze“ ve skutečnosti, že přežila, ale i v tom, že navzdory všemu dokázala založit rodinu a mít děti.


Kniha má tolik kladných recenzí, že ani já ji nemohu hodnotit jinak. Byla naprostým skvostem mezi knihami o druhé světové válce a holocaustu, kterých je nepřeberně mnoho. Troufám si říci, že je povinností si ji opravdu přečíst. Je opravdu šílené, co se lidem jako jsme my, akorát s jiným vyznáním víry, dělo. Viola je pro mě hrdinkou a opravdu silnou ženou, kterou mohu jen obdivovat. Člověk si tak uvědomí, že může být rád za svůj život, jaký je, za jídlo, které má a především za svoji rodinu, která je opravdu nenahraditelná.


Knížku jsem měla zařazenou ve Čtenářské výzvě 2020 na Databázi knih pod tématem:

7. Kniha o holokaustu

Hodnocení: 5/5

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page